Abádszalóki Nyár - www.abadszalokinyar.hu



A XI. Tiszator - Abádszalóki Böllérfesztivál (2017. MÁRCIUS 11.)

A XI. Tiszator - Abádszalóki Böllérfesztivál (2017. MÁRCIUS 11.)Hajrá, kezdjük el! Amennyiben márciusban csak egy rendezvényre látogat el, akkor az mindenképpen az Abádszalóki Böllérfesztivál legyen. Az időpont, helyszín: 2017. MÁRCIUS 11., ABÁDSZALÓK (2017.01.17.)


 

A XI. Tiszator – Abádszalóki Böllérfesztivál
versenyszabályzata
2017 március 10 - 11 - 12
Helyszín: Füzes Kemping

Ugyanúgy, mint az előző években – az idei Böllérfesztiválon is meghívásos verseny zajlik. A kimérhető porták száma véges, ezért a szervezők kérik, hogy minél korábban jelentkezzenek azok a csapatok, akik részt akarnak venni a böllérfesztiválon. Érdeklődni Brumbauer Tibor ügyvezetőnél, a +36(20)493-9822–es telefonon, jelentkezni pedig a tiszatostrand.kft@gmail.com e-mail címen lehet, a csapat nevének, és székhelyének megadásával.

A XI. Tiszator - Abádszalóki Böllérfesztivál (2017. MÁRCIUS 11.)

A csapatok számára a szervezők a sertéseket ingyenesen biztosítják, de határozottan elvárják, hogy az elkészített disznótoros ételeket kóstoló formájában – kóstolójegy ellenében – a fesztiválra látogatóknak felkínálják.

A versenyen való részvételért a csapatoknak 25.000 Ft nevezési díjat kell fizetniük. Az idei évtől a csapatok extra kiadásának részbeni fedezete végett, minden egyes megszerzett kóstolójegyből a szervezők 33%-ot, azaz 100 forintot juttatnak vissza a csapatoknak.

A résztvevő böllérek, a rendezőcsapat által elkábított jószág kivéreztetésével kezdik a versengést. A zsűri – mely mesterszakácsokból, húsipari – és gasztronómiai szakemberekből áll, egész nap ellenőrzik a csapatoknál a feldolgozás és az ételek elkészítési folyamatát.

A XI. Tiszator – Abádszalóki Böllérfesztivál versenyszabályzataKülön figyelmet kap a bírálat során:
A legkülönlegesebb, leghagyományosabban elkészített és legízletesebb hurka.

A versengés a „Tiszator böllére„ cím elnyeréséért zajlik.
A legeredményesebb munkát végző első három csapat értékes ajándékokat kap.
Az értékes közönségdíjat a legtöbb kóstolójegyet leadó csapat kapja.


 

Ezen felül további értékes díjak kerülnek kiosztásra az alábbiakban felsoroltak szerint:
  • Legfinomabb fogó pálinka
  • Legszebb szúrás
  • Leghagyományosabb disznóperzselést végző csapat
  • Leggyorsabban reggelit (hagymás vér, dinsztelt máj) felszolgáló csapat
  • Legprofibb bontás
  • Legszebb sonka
  • Legszebb karikapecsenye
  • Legjobb leves
  • Legjobb toroskáposzta
  • Legjobb hurka
  • Legjobb kolbász
  • Legfinomabb ételkülönlegesség
  • Legformásabb abált szalonna
  • Legfinomabb pogácsa
  • Legfinomabb sütemény
  • Legjobb tepertő
  • Legfinomabb forralt bor
  • Legszebb porta
  • Legtisztább csapat
  • Legszebben terített asztal
  • Legszebb tálalás
  • Legtöbb terméket készítő csapat
  • Legcsinosabb „fehércseléd”
  • Legkorhűbben öltözött csapat
  • Legudvariasabb csapat
  • Legjózanabb csapat
  • Legszínvonalasabb műsort adó csapat
  • Legvidámabb csapat


A szervezők csapatonként 1 db. kb. 120 kilós sertést, 1db extra fejet, extra belsőséget, igény szerint vért, 1db kis faházat, víz – és áramvételi lehetőséget, kóstoláshoz igény szerint kenyeret, és a kóstolóadagok kiosztásához szükséges egyszer használatos eszközöket biztosítanak limitált mennyiségben, így ajánlatos és célszerű tartalékokról gondoskodni a csapatoknak. Az udvarok szépítéséhez szükséges tárgyakat, eszközöket és érvényesített poroltó készüléket a versengő csapatok maguk hozzák.

A Böllérversenyre érkező felnőtt vendégeknek a belépőjegy 500 Ft, gyermekeknek 10 éves korig ingyenes, 10 éves kortól 18 éves korig 400 Ft. A látogatók 300 Ft/db áron kóstolójegyet vásárolhatnak, mellyel a versengő csapatok udvaraiban készült étkeket kóstolhatják.

A rendezvény helyszínén hatósági állatorvosok hagyják jóvá az állatok felhasználhatóságát.

A disznóvágás során fel nem használt állati szerveket (bél, szem, csont) a szervezőktől kapott, „veszélyes hulladék” címkével ellátott zsákokban kell gyűjteni. Az elszállításról a rendezők gondoskodnak.

Az elhasznált vizet kizárólag a csatornai lefolyóba szabad üríteni.

A megnyitó 06:30 órakor veszi kezdetét, ekkor kapják meg a csapatok a szükséges kellékeket, és kezdik el a sertések kivéreztetését is.

A versenyen a következő termékek előállítása szükséges:

  • 1 db. hátsó csülök formázva (az elmúlt évekkel ellentétben az idén már nem a hátsó comb, hanem a hátsó csülök kerül a kisbíró által elkobzásra)
  • Kolbász, hurka (kóstolóhoz)
  • Abált szalonna, vagy tepertő (kóstolóhoz)
  • Leves vagy toros káposzta (kóstolóhoz)


A termékek előállításához a rendezők által biztosított, és az állatorvosok által bevizsgált nyers hús használható fel.

A csapatok az esetlegesen álltaluk hozott állati termékeket, csak a származási hely igazolásával vihetnek a verseny helyszínére.

A termékeket a csapatok kizárólag hőkezelés (sütés, főzés) után kóstolás céljából, kóstolójegy ellenében adhatják át a vendégeiknek. A verseny tisztasága érdekében kérjük a szabályok betartását.

A verseny helyszínén a népi mesterségek művelői – fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok, teknősök, kosárfonók – valamint kirakodók és vendéglátók előre kiváltott engedéllyel árusíthatják portékáikat. Az árusítást a mindenkori ide vonatkozó törvények, jogszabályok betartása mellett végezheti. Érvényes poroltót hozzanak magukkal.

A versenyző csapatokhoz tartozhatnak zenészek (hegedűsök, gitárosok, citerások) táncosok, komédiások, de a rendezvény helyszínén kizárólag a nagy színpadon használható hangosító berendezés. Ezt a rendezők biztosítják. Gépi zene, valamint hangosítás nem megengedett a rendezvény idején!

Minden csapat maga hozza:

  • Kését, bárdját, fokosát és egyéb eszközeit
  • Darálóját, töltőjét, egy egész sertés feldolgozásához szükséges fűszereit
  • Teknőit, tároló edényeit (hagyományos edények használata zsűrizésnél előny!)
  • Tisztított sertésbelet, hurkának való gabonafélét (rizst, gerslit vagy zsömlét)
  • 1-2 üstházat, sütéshez – főzéshez való tűzhelyet
  • Szükséges mennyiségű üstöt, feldolgozó asztalt


Tiszator: A kóstolójegyekből 33%, azaz 100 Ft a csapatoké.A rendezők az elmúlt 10 év alatt tapasztalták a csapatok rendkívüli komoly munkáját, a sok új ötletet, díszes portákat, kedves vendéglátást, a széleskörű kínálatot a vendégek számára, pálinka, pogácsa, forralt bor, sütemények stb… Ezért döntöttünk úgy, hogy a kóstolójegyekből 33%-ot, azaz 100 Ft-ot a csapatoknak juttatunk. Ezen felül a résztvevők munkáját értékes ajándékokkal jutalmazzuk!

Jó versenyzést, jó eredményeket kívánunk!

 

 

(Forrás és a mindenkor aktuális információ: www.bollerverseny.com)

Visszatekintő:


Képekben: Abádszalók, Tiszator 2016.03.12.

 Abádszalókon 2016.03.12-én került megrendezésre a X. Abádszalóki Böllérfesztivál.

 (Képgaléria:www.szoljon.hu)

 

 

 

 


Képekben: Abádszalók, Tiszator 2015.03.07.

Képekben: Abádszalók, Tiszator 2015.03.07.A 2015. évi csapatversenyt Kiss Mihály és Malacfogó Csapata Ceglédbercel nyerte. Második a Nánai Hatkörmös csapata Tiszanánáról, a harmadik pedig a Gyermekvédelmi Központ lett Tiszadobról. Ezen kívül rekordméretű kolbász, Hungaricum utca és sok színes progam volt látható az abádszalóki rendezvényen, amelyről nagyon sok kép készült.

 

 

 


Képekben: Abádszalók, Tiszator 2014.03.08.

Abádszalók, Tiszator 2014.03.08.Abádszalókon 2014.03.08-án került megrendezésre a VIII. Böllérfesztivál. Sok malac, sok böllér, sokféle étel. Hangulatott biztosította Szőke András, aki a portákon is segítséget nyújtott, ha kellett! A rendezvényről készült képek megtekinthetők a lapozás után. (2014.03.08.)

 

 

 

 


 Képekben: VII. Abádszalóki Böllérfesztivál - Tiszator 2013.03.09.

Abádszalók - Tiszator böllérverseny 2013 Abádszalókon 2013.03.09-én került megrendezésre a VIII. Böllérfesztivál.

 




(7128)