Abádszalóki Nyár - www.abadszalokinyar.hu



A X. Tiszator – Abádszalóki Böllérfesztivál versenyszabályzata

A X. Tiszator – Abádszalóki Böllérfesztivál versenyszabályzata

Az évek során a látogatók, és a kóstolni szándékozó vendégek száma folyamatosan gyarapodott, így a szervezők igyekeznek a résztvevő csapatok számát is bővíteni. Ezért 2016 február 15 -ig csapatok – baráti társaságok, munkahelyi közösségek, településeket képviselő csoportok – jelentkezését várják.


 
A rendezvény jegyárai:
  • felnőtt: 500 Ft
  • gyermek: 400 Ft
  • Kóstolójegy: 300 Ft
 
A X. Tiszator – Abádszalóki Böllérfesztivál
versenyszabályzata
2016. március 11 - 12 - 13
Helyszín: Füzes Kemping
 
 
 
VERSENYSZABÁLYZAT 1.
 
A X. Tiszator – Abádszalóki Böllérfesztivál versenyszabályzataUgyanúgy, mint az előző kilenc alkalommal – az idei Böllérfesztiválon is meghívásos verseny zajlik. De mivel az évek során a látogatók, és a kóstolni szándékozó vendégek száma folyamatosan gyarapodott, ezért a szervezők igyekeznek a résztvevő csapatok számát is bővíteni. Ezért 2016 február 15 -ig csapatok – baráti társaságok, munkahelyi közösségek, településeket képviselő csoportok – jelentkezését várjuk. Persze, a kimérhető porták száma véges, ezért a szervezők kérik, hogy minél korábban jelentkezzenek azok a csapatok, akik részt akarnak venni a böllérfesztiválon. Érdeklődni Brumbauer Tibor ügyvezetőnél, a 06/20 -493 -9822 –es telefonon, jelentkezni pedig a tiszatostrand.kft@gmail.com e-mail címen lehet, a csapat nevének, és székhelyének megadásával.

A csapatok számára a szervezők a sertéseket ingyenesen biztosítják, de határozottan elvárják, hogy az elkészített disznótoros ételeket kóstoló formájában – kóstolójegy ellenében – a fesztiválra látogatóknak felkínálják.

A versenyen való részvételért a csapatoknak 25.000 Ft kauciót kell fizetniük, amely 250 leadott kóstolójegy után visszajár. Ezt követően pedig minden egyes beszedett kóstolójegyért a szervezők 100 forintot juttatnak vissza a csapatoknak.

A résztvevő böllérek az elkábított jószág kivéreztetésével kezdik a versengést. A zsűri – mely mesterszakácsokból, húsipari – és gasztronómiai szakemberekből, valamint neves művészekből áll – a nap folyamán folyamatosan ellenőrzi a csapatoknál az egyes műveleteket és az elkészített étkeket.

Külön figyelmet kap a bírálat során:
  • Perzselés
  • A bontás minősége
  • Tepertő elkészítése
  • Abált szalonna formája, íze
  • Hurka, kolbász elkészítése, íze
  • Leves vagy toros káposzta elkészítése, íze
VERSENYSZABÁLYZAT 2.

A X. Tiszator – Abádszalóki Böllérfesztivál versenyszabályzataA versengés a „Tiszator böllére„ cím elnyeréséért zajlik.
A legeredményesebb munkát végző első három csapat értékes ajándékokat kap.
A zsűri külön értékeli a vendéglátást, valamint az udvarok díszítését, tisztaságát.
A közönségdíjat a legtöbb kóstolójegyet leadó csapat kapja.

További díjak kerülnek kiosztásra az alábbiakban felsoroltak szerint:

          • Leghagyományosabb disznóperzselést végző csapat
          • Leggyorsabban reggelit (hagymás vér, dinsztelt máj) felszolgáló csapat
          • Legjobb kolbász
          • Legjobb hurka
          • Legjobb leves
          • Legjobb toroskáposzta
          • Legfinomabb ételkülönlegesség
          • Legszebb porta
          • Legvidámabb csapat
          • Legszebben terített asztal
          • Legkorhűbben öltözött csapat


A szervezők csapatonként 1 db. kb. 120 kilós sertést, 1db. 3X5 m –es sátrat, víz – és áramvételi lehetőséget, kóstoláshoz igény szerint kenyeret, és a kóstolóadagok kiosztásához szükséges egyszer használatos eszközöket biztosítanak limitált mennyiségben, így ajánlatos és célszerű tartalékokról gondoskodni a csapatoknak. Az udvarok szépítéséhez szükséges tárgyakat, eszközöket és érvényesített poroltó készüléket a versengő csapatok maguk hozzák.

VERSENYSZABÁLYZAT 3.

A X. Tiszator – Abádszalóki Böllérfesztivál versenyszabályzataA Böllérversenyre érkező felnőtt vendégeknek a belépőjegy 500 Ft, gyermekeknek 10 éves korig ingyenes, 10 éves kortól 18 éves korig 400 Ft.

A látogatók 300 Ft/db áron kóstolójegyet vásárolhatnak, mellyel a versengő csapatok udvaraiban készült étkeket kóstolhatják.

A rendezvény helyszínén hatósági állatorvosok hagyják jóvá az állatok felhasználhatóságát.

A disznóvágás során fel nem használt állati szerveket (bél, szem, csont) a szervezőktől kapott, „veszélyes hulladék” címkével ellátott zsákokban kell gyűjteni az elszállításig.

A szennyvizet kizárólag a kijelölt tárolóba szabad üríteni.

A megnyitó 06:30 órakor veszi kezdetét, ekkor kapják meg a csapatok a szükséges kellékeket, és kezdik el a sertések kivéreztetését is.


A versenyen a következő termékek előállítása szükséges:

  • 1 db. hátsó csülök formázva ( az elmúlt évekkel ellentétben az idén már nem a hátsó comb, hanem a hátsó csülök kerül elkobzásra )
  • Kolbász, hurka (kóstolóhoz)
  • Abált szalonna, vagy tepertő (kóstolóhoz)
  • Leves vagy toros káposzta (kóstolóhoz)

A termékek előállításához a rendezők által biztosított, és az állatorvosok által bevizsgált nyers hús használható fel.

Állati termékeket a csapatok, csak származási hely igazolásával vihetnek a verseny helyszínére.

A termékeket a csapatok kizárólag hőkezelés (sütés, főzés) után kóstolás céljából, kóstolójegy ellenében adhatják át vendégeiknek. A verseny tisztasága érdekében kérjük a szabályok betartását.

VERSENYSZABÁLYZAT 4.

 A X. Tiszator – Abádszalóki Böllérfesztivál versenyszabályzataA verseny helyszínén a népi mesterségek művelői – fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok, teknősök, kosárfonók – valamint kirakodók és vendéglátók előre kiváltott engedéllyel árusíthatják portékáikat. Az árusítást a mindenkori ide vonatkozó törvények, jogszabályok betartása mellett végezheti. Érvényes poroltót hozzanak magukkal.

A versenyző csapatokhoz tartozhatnak zenészek (hegedűsök, gitárosok, citerások) táncosok, komédiások, de a rendezvény helyszínén kizárólag a szervezők által megbízott vállalkozó hangosító berendezései helyezhetők üzembe.

Minden csapat maga hozza:

          • Kését, bárdját, fokosát és egyéb eszközeit
          • Darálóját, töltőjét, egy egész sertés feldolgozásához szükséges fűszereit
          • Teknőit, tároló edényeit (hagyományos edények használata előny!)
          • Tisztított sertésbelet, hurkának való gabonafélét (rizst, gerslit vagy zsömlét)
          • 1-2 üstházat, sütéshez – főzéshez való tűzhelyet
          • Szükséges mennyiségű üstöt, feldolgozó asztalt

 

Elérhetőségek:
 
Brumbauer Tibor Tisza-tó Strand Kft. ügyvezető
Tel: 06 (20) 342-1129
E-mail: tiszatostrand.kft@gmail.com

Balogh Gyula alpolgármester
Tel: 06 (20) 669-4468
E-mail: gyubalogh@gmail.com

Kovrig Zoltán alpolgármester
Tel: 06 (20) 669-4466
E-mail: alpolgarmester@abadszalok.hu
 
Jó versenyzést és kellemes szórakozást kívánunk!

(Forras: www.tiszator.com)




(2317)